Teamfoto Vak Loodgieter
Werkzaam in Gouda, hoofdvestiging Gorinchem
Rioolvliegjesprobleem zo lost u het op Redactie, 20 december 2023
Vak Loodgieter: uw rioleur in Gouda en omgeving!

Aalputmotjes of motmuggen, zo worden rioolvliegjes ook wel genoemd. In het geval van hinder door deze rioolvliegjes, kan er sprake zijn van een onderliggend rioleringsprobleem. Indien u deze rioolvliegjes waarneemt, is het aan te bevelen om direct in actie te komen.

Wat zijn de eigenschappen van rioolvliegjes?

Met afmetingen tussen de 1,5 en 7 millimeter, hebben deze kleine insecten de mogelijkheid om door de kleinste openingen in uw huis te kruipen. Hun vleugels zijn groter dan hun lichaam en bedekt met kleine haartjes. Daarnaast hebben ze een grijsgoudkleurig uiterlijk en vallen ze op met hun twee lange, behaarde voelsprieten op hun kop. Hoewel de volwassen exemplaren een korte levensduur van slechts drie weken hebben, kunnen ze zich zeer snel vermenigvuldigen.

Meestal worden er 100 tot 200 eitjes per keer gelegd door een vrouwtje, in rottend organisch afval of stilstaand water. Na twee dagen verschijnen de larven en groeien ze uit tot volwassen rioolvliegjes binnen twee tot zes weken. Ze hebben meestal moeite met vliegen en kruipen rond en rusten in de buurt van leidingen, ondanks dat ze 'vliegjes' genoemd worden.

Overdag zijn ze rustig, maar 's avonds en 's nachts worden ze actief en voeden ze zich met rottend materiaal, bacteriën en schimmels. Een vaak voorkomende oorzaak van een plaag door rioolvliegjes in huis is meestal te wijten aan problemen met de riolering, vooral wanneer leidingen beschadigd zijn. Een veelvoorkomende attractie voor deze insecten zijn lekkende gootstenen of verstopte toiletten.

Hoe kunt u op een efficiënte manier rioolvliegjes bestrijden?

Om een plaag te verminderen, moet u de broedplaatsen vinden, vaak in stilstaand water of rottend organisch materiaal. Het is erg belangrijk om direct in actie te komen en zelf acties te ondernemen, zoals het verwijderen van stilstaand water, het schoonmaken van de afvoer en het controleren op lekkages. Bij reparaties kunt u de hulp inroepen van professionals om het probleem op te lossen.

Op locaties die verband houden met het rioolsysteem, zoals verstopte of langdurig niet gebruikte afvoeren, zijn broedplaatsen vaak te vinden. Buiten het huis kunnen beerputten, dakgoten, regenpijpen en drinkbakken ook broedplaatsen zijn. Een goede hygiëne is van groot belang om te voorkomen dat er een plaag van rioolvliegjes ontstaat.

Verhelp snel rioolproblemen, sluit open leidingen af, verwijder organisch afval en zorg ervoor dat afvalbakken goed zijn afgesloten. Om rioolvliegjes weg te houden, kunt u ook de dakgoten regelmatig schoonmaken en de afvoeren afspoelen met heet water en zuiveringszout. Het is essentieel om voedsel dat ermee in aanraking komt direct weg te gooien.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 0183 213 100

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Vak Loodgieter

Onze gekwalificeerde specialisten staan voor u klaar!


Bij Vak Loodgieter kunt u rekenen op een team van ervaren professionals die klaar staan om al uw loodgietersproblemen aan te pakken. Of het nu gaat om lekkages, verstoppingen, dak- of rioolproblemen, wij bieden een snelle, efficiënte en duurzame oplossing.


Wij streven ernaar om hoogwaardige service te leveren tegen eerlijke prijzen. Uw tevredenheid staat centraal in alles wat we doen. Daarom gaan we verder dan alleen het oplossen van uw huidige problemen. We luisteren naar uw behoeften, bieden advies op maat en streven ernaar om langdurige oplossingen te bieden die voldoen aan uw verwachtingen.


Met Vak Loodgieter kiest u niet alleen voor vakmanschap, maar ook voor betrokkenheid en zorg voor uw tevredenheid.